17-11-2018 stond bij veel Warffumers met een grote rode rand omcirkeld in de agenda. De uitwedstrijd van het jaar stond op het programma; Onderdendam-uit!

Week voorafgaand werden er al plannen gesmeed om de wedstrijd extra op scherp te zetten en wat ludieke acties te verzinnen richting het buurdorp. Zo vertrok vrijdag een delegatie om het sportpark in de juiste clubkleuren te hijsen en een mooi spandoek op te hangen.

Omstreeks 11.00 vertrok een deel van het team per fiets(! later meer) naar Onderdendam voor de derby. Ronald Scheltens die donderdags al te horen kreeg dat hij het in de spits mocht proberen, ontbrak helaas. Hij is bezweken onder de druk (7 bar?) zonder überhaupt in de spits gestaan te hebben. Of Arie Kaal Haar inmiddels is bezweken onder de druk van coach Bosma is nog niet bekend. Een transfer hangt in de lucht maar momenteel nog geen witte rook vanuit de Helmer Molemastraat.

Na een loodzware fietstocht waar Schaaphok, wellicht na wat eigen doping, de gehele rit op kop reed kwamen de mannen rond 11.40 aan op het inmiddels niet meer versierde sportpark. Na deze fietstocht heeft Michel Doornbos besloten om alle fietsen weg te gooien. Meermaals hoorden zijn ploeggenoten; ‘’wat een kut fiets jong, ik heb echt een kutfiets!’’

Na wat koffie en een warming-up werd er om half 1 voor het eerst afgetrapt door SVO. De gasten waren gedurende de eerste helft de betere partij maar het was erg onrustig in het geel zwarte kamp. Duidelijk nog uitgeput van de fietstocht leek het eigenlijk helemaal nergens naar wat de ploeg liet zien. Om de woorden van Klinkhamer, spits zondag 1 en graag geziene gast bij RTV Noord, te gebruiken: verschrikkelijk, echt verschrikkelijk slecht.

Complimenten daarentegen voor de thuisploeg die voetballend veel minder waren maar hier wel een flinke dosis strijdlust tegenaan gooiden. Toch was het wel Warffum dat op een 0-1 voorsprong kwam. Een corner van Patrick van Zuiden werd door Robbert Bos weer voor de goal gebracht. El Capitano Youri Haaksema nam de bal met zijn edele delen aan en schoot vervolgens raak. Ondanks de voorsprong bleef het onrustig en had Onderdendam een aantal gevaarlijke uitvallen. Gelukkig bleef een tegengoal voor Warffum bespaard en stond het ‘gewoon’ 0-1 voor.

In de rust werden een aantal wissels doorgevoerd. Zo bleef van Zuiden achter in de kleedkamer om niet tegen onnodige kaarten aan te lopen. En kwam Klaas Jan na een korte onderbreking weer binnen de lijnen. Al gauw in de tweede helft kwam daar de verdiende 0-2 voorsprong. Een prima voorzet van Jeroen Zwart werd van dichtbij binnengeschoten door Jeffrey Doornbos.

Even daarna was laatstgenoemde aangever toen hij het zestienmetergebied in kon lopen en Robbert in stelling bracht. De spits faalde niet en zo stond er de comfortabele 0-3 op het bord. Kansen bleven komen voor de gasten en de ploeg was heer en meester op het veld. Zo mistte Jeffrey nog een niet te missen kans op twee meter voor de goal en werden er een aantal afzwaaiers geproduceerd wat ervoor zorgde dat de uitploeg niet meteen op een grote voorsprong kwam. Jeroen Zwart, die alle wedstrijden gescoord heeft, wilde zijn reeks een vervolg geven en deed dit met succes. In de zestien schoot hij bekeken raak, 0-4. Daarna was het Onderdendam dat wat terugdeed. De Warffumer verdediging zag er niet helemaal goed uit en de behendige aanvaller liet, Arie bijna nooit de 0, kansloos.

Ondertussen sloop er aardig wat frustratie in de ploeg. De grensrechter van dienst in Onderdendam heeft klaarblijkelijk zijn eigen regels en wanneer een bal over de verdediging gaat, betekent dit dan ook buitenspel. Erg lastig als dergelijke regels van te voren niet worden gecommuniceerd met de tegenpartij.

Even voor SVO: De uitdrukking buitenspel is een term uit het voetbal. Een speler staat in buitenspelpositie als deze dichter bij de achterlijn van de tegenstander staat dan de bal en de vóórlaatste tegenstander (inclusief de doelman). Dit geldt niet wanneer de speler zich op zijn eigen speelveldhelft bevindt.

Er werd ook nog gevoetbald, en gescoord! De 1-5 kwam op naam van Robbert. De verslaggever was op dit moment al aan het nadenken over de derde helft en weet daags na de wedstrijd niet meer hoe
dit doelpunt ging. Excuus! Na een prachtige pass van Peter Kadijk wist Jeffrey er 1-6 van te maken.

Hierna was de voorsprong groot genoeg om wederom onze mascotte wat speelminuten te geven. Thom ‘Aardschok’ Schaaphok kwam in het veld voor de multifunctionele Robbert, die zondag weer op doel staat bij Warffum 1. Met in het achterhoofd de missers van de weken ervoor leken de Warffumers het al wel te geloven zou er niet meer gescoord worden. Tot dat….. Een corner vanaf rechts werd verlengt en als een duveltje uit een doosje dook daar Schaaphok op. Met een volley (echt waar!!) schoot hij via de onderkant van de lat raak!!!! Thom Schaaphok op de schouders, als dat zou kunnen. De wagen kon besteld worden. Euforisch, dat was iedereen. Net als voor de wedstrijd. Na enige overleg en na het bekijken van VAR beelden werd besloten het doelpunt ook daadwerkelijk toe te kennen aan de kleine Bombarda.

Vlak na dit heugelijke moment floot de scheidsrechter voor het laatst en kon de kantine worden opgezocht. Erg handig dat in de kantine van SVO gewoon kratjes worden aangeschaft. Sietse en Klaas Jan die hier jaren hebben gevoetbald en hebben nagezeten gingen dan ook voorop in de derde helft en regelden alles uitstekend!

Met nog een ALV in het verschiet besloten de mannen rond de klok van 6 het dorpshuis op te zoeken. Sietse die ook hier vooropging, ging vervolgens wel heel ver om onder de ALV uit te komen. De mannetjesputter die jarenlang op de fiets naar Onderdendam ging, faalde oog in oog met een stoeprand. Helaas kwam Vening hier zo hard bij ten val dat hij de zaterdagavond heeft doorgebracht in het UMCG in plaats van de kantine. Een pijnlijke en treurige afloop van deze mooie dag. Sietse sterkte en de formulieren van secretaris komen jouw kant zsm op!

Op de ALV werd het feestje nog voortgezet en werd de berichtgeving rondom Sietse nauwlettend in de gaten gehouden. Dat het zaterdagteam wel van een derde helft houdt werd op de ALV ook erg duidelijk gemaakt richting bestuur en overige clubgenoten. Volgende week spelen we thuis tegen TEO. Helaas en misschien voor sommige ook weer goed, zal dit niet langer duren dan 18.30.

Tot volgende week!

Leave a Reply